WPŁYW ŻYWNIOŚCI WYSOKOPRZETWORZONEJ NA ZDROWIE DZIECI I DOROSŁYCH
Drogi rodzicu i opiekunie, czy wiesz, jakie wartości żywieniowe chciałbyś przekazać swoim dzieciom? Czy w ogóle zastanawiałeś się, jak Twoje preferencje żywieniowe oraz wybory żywieniowe wpłyną na Twoje potomstwo, na ich zdrowie w przyszłości?
Zastanów się teraz chwilę. Wyobraź sobie swoje dziecko za 10, 15 lat i odpowiedz na pytanie:
Jak wygląda i co je❓
Jak się czuje❓
Czy je zdrowo❓
A może zajada fastfoody❓
Czy podjada słodycze i popija słodzonym napojem❓
A może sięga po owoce i pije wodę❓
Czy jest aktywne❓
Czy czas spędza głównie przed komputerem i w grach❓
Czy samo przygotowuje sobie  wartościowy posiłek, czy zamawia pizze❓
Co widzisz ❓🤔
Którą wersję chciałbyś widzieć za te 10, 15lat?
To nie są łatwe pytania, a raczej odpowiedź może być inna, niż oczekujesz. Jest jednak konieczna, byś uświadomił sobie, jakie kroki trzeba podjąć, by Twoje dzieci potrafiły  świadomie o siebie zadbać, a przede wszystkim były zdrowe.
Tym wpisem rozpocznę cykl omawiania  żywienia dzieci.
  Dziś skupmy się na wpływie żywności wysokoprzetworzonej na zdrowie naszych pociech i na nasze także.
Coraz więcej z was, w tym również ja, żyje w wiecznym niedoborze CZASU. Tego czasu brakuje nie tylko dla naszych dzieci, ale nierzadko nawet na przygotowanie posiłku. Wtedy ruszamy na „szybkie żarcie”. Dzieci się cieszą, a my mamy z głowy. Jednak jest w tym rozwiązaniu zatrważająco dużo minusów.
Żywność wysokoprzetworzona jest pozbawiona wartości odżywczej. Jest jak zapychacz, który nic więcej nie daje. Jak w głowach polityków.  Niby pełno a jednak pusto😉
Ponadto w takiej żywności jest pełno cukrów prostych, tłuszczy nasyconych oraz  tłuszczy trans (o których pisałam wcześniej). Te substancje przyczyniają się do nadwagi, otyłości, a ta z kolei do zaburzeń hormonalnych, chorób układu oddechowego, stłuszczenia wątroby, zaburzeń psychicznych. Dodatkowo fundują nam zaburzenia metaboliczne, cukrzycę, insulinooporność, a także zaburzenia pracy układu krążenia. Ponadto, częste ich spożywanie przyczynia się do zmniejszonej koncentracji, problemów z uczeniem się i zapamiętywaniem. Dzieci mogą być również nadpobudliwe albo apatyczne. Pozbawiona witamin i antyoksydantów żywność jest jak kawa bez kofeiny, niby się napijesz, ale mocy brak.
W żywności wysokoprzetworzonej znajdziemy również masę ulepszaczy (dodatki do żywności) ,czyli substancji, które maja na celu przedłużyć przydatność do spożycia, poprawić smak, aromat, konsystencję, zapach, kolor. Tak abyś Ty, drogi konsumencie i Twoje dziecko, nie mogli oprzeć się tym widokom z opakowania. Następnie kupili i ZJEDLI. Nie, nie jeden raz.  Co więcej, dodatki do żywności nie mają żadnej wartości odżywczej, ale za to mają negatywny wpływ na zdrowie.  W każdej z tych substancji zbadano dawkę „bezpieczną”, by producentów nie kusiło podawanie ich zbyt dużo. Jednak w ciągu dnia zjadamy różne produkty o różnym składzie, którego ponad 95% społeczeństwa nie zna, nie czyta, a nawet nie rozumie. Zatem jeśli zjemy produkt A, z maksymalną dawką substancji X, a potem drugi produkt B z tą samą substancją X, to „dozwolone dawki” mamy już przekroczone. Dlatego tak ważne jest  edukowanie dzieci i dorosłych z żywienia, dla zwiększenia świadomości.
I to właśnie jest moja misją. Dlatego robię to, co robię.
Zatem, jaki wpływ na zdrowie mają konkretne grupy dodatków do żywności i dlaczego warto ich unikać?
🚫BARWNIKI -poprawiają barwę, aby była bardziej apetyczna.
⚠️Wpływ na zdrowie- reakcje alergiczne, świąd, depresja, zwiększone ryzyko stanów zapalnych, bezsenność, ADHD.
🚫KONSERWANTY – zapobiegają psuciu się żywności . Ograniczają rozwój bakterii, grzybów i pleśni.
⚠️Wpływ na zdrowie- nadwrażliwość, zwiększenie objawów astmy, osłabienie mięśni, uszkodzenie gałek ocznych, zwłaszcza u dzieci. Zwiększenie poziomu stresu oksydacyjnego, czyli wzrost poziomu wolnych rodników tlenowych (WRT), co z kolei przyczynia się do wzrostu stanów zapalnych oraz przyspiesza starzenie się organizmu. Niestety konserwanty konserwują tylko żywność 😉 Ponadto powodują bóle głowy, migreny, omdlenia i zmiany tętna.
🚫PRZECIWUTLENIACZE– ograniczają wpływ tlenu na żywność, a tym samym przedłużają przydatność do spożycia. Jako przeciwutleniacze stosuje się także tokoferole ⚠️ których duże spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem podrażnienia układu pokarmowego.
🚫EMULGATORY– właściwości stabilizujące.
⚠️Wpływ na zdrowie- rzadko, ale mogą wystąpić reakcje ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej takie reakcje powoduje mączka z chleba świętojańskiego (guma karobowa), zazwyczaj spotykana w kaszkach dla dzieci. Może prowadzić do obrzęku naczynioruchowego u dzieci i dorosłych.
💥ŚRDOKI POMOCNICZE
🚫Węglan sodu– regulator kwaśności – powoduje duszności i pokrzywkę
🚫Glutaminian sodu– wzmacniacz smaku- obecny w różnych produktach np. ketchup i parówki (częste śniadanie dzieci). I oto mamy w jednym posiłku dwa źródła jednej substancji.
⚠️Wpływ na zdrowie- bóle głowy, zmęczenie, zaczerwienienie, pocenie się, uczucie ucisku w jamie ustnej, migreny, zaburzenia pracy serca. Przyczynia się do otyłości, zaburzeń metabolicznych, cukrzycy, insulinooporności,  Wywiera niekorzystny wpływ na układ rozrodczy (uszkodzenie DNA) Jest neurotoksyczny i powoduje niepokój, demencję, zaburzenia pracy mózgu, problem z koncentracją i zapamiętywaniem. Zaburza pracę mózgu, może powodować nadpobudliwość, zwłaszcza u dzieci.
🚫Benzoesan sodu – ⚠️sprzyja rozwojowi nowotworów, rozwojowi astmy, alergii, podrażnia żołądek.
🚫Dwutlenek siarki- ⚠️zaburza pracę jelit, powoduje bóle głowy, przyczynia się do alergii, nudności.
🚫Guma arabska– ⚠️prowadzi do rozwoju alergii, astmy, powoduje wzdęcia
🚫Kwas fosforanowy⚠️nadużywanie go to odwapnienie kości, słabe zęby, zaburzenia we wchłanianiu magnezu, wapnia i żelaza
🚫Azotyn potasu– ⚠️ prowadzi do stanów zapalnych nerek, astmy, problemów behawioralnych, nowotworów, uszkodzeń wątroby.
🚫Cukry– to temat na kolejny wpis
 Gdzie upakowane są dodatki do żywności?
Jogurty owocowe, napoje mleczne smakowe, jogurty do picia, serki homogenizowane,  kaszki dla dzieci, żelki wszelkiego rodzaju, w tym witaminowe. Gumy do żucia, gotowe polewy, suszone owoce, lizaki, cukierki, ciasteczka, kremy czekoladowo-orzechowe, mleczka w kartoniku, soczki, napoje, pseudo wody smakowe, wszelkiego rodzaju szybkie przekąski, batony i ogólnie słodycze. Ponadto parówki, konserwy mięsne, rybne, warzywne i owocowe, sery,  sosy w torebkach, dipy itd.
Wiem, wiem. Właśnie zastanawiasz się: to co wobec powyższego mamy teraz jeść?  Proponuję zamiast wody z cukrem, wodę z dodatkiem prawdziwych owoców (malin, jabłek, winogrona czy truskawek) albo z ogórkiem. Jogurty naturalne, z dodanymi przez nas, owocami w kawałkach, albo zblendowane do picia. Kaszki dla dzieci gotowane samodzielnie z dodatkiem mąki migdałowej, kakao albo owoców.
Kupując suszone owoce wybierajcie te bez siarczanów. Ciasteczka zróbcie sami! To super zabawa dla dzieci i wasz wspólny czas. Pamiętaj, wybieraj dobrej jakości składniki i czytaj etykiety!
Przekąski? Może to być banan z gorzką czekoladą o prostym składzie albo owoce.
W najbliższym czasie podzielę się alternatywną do słodkich przekąsek o dobrym składzie, które zasmakują Twojemu dziecku 😊
Dziękuję, że byłeś ze mną do końca 😁
Mam nadzieję, że to było pomocne.
Zostaw 👍 albo ❤️ jak Ci sie podobał wpis.
Pięknego dnia 💕
Źródła:  „Żywność wysokoprzetworzona i jej wpływ na zdrowie dzieci i dorosłych” mgr P. Kopczuk, mgr N. Komorniak, mgr K. Rogulska, student M. Bosicki, prof. dr. hab. n. med. D. Chlubek
Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 6(55) 71-80 2007
Udostępnij

Podziel się komentarzem

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone *

Go top