

Co skrywa w sobie kostka rosołowa?
Tradycyjna kostka rosołowa zawiera w składzie tłuszcz utwardzony z dodatkiem soli i sztucznych oraz szkodliwych wzmacniaczy smaku. Te składniki mają jedno na celu WZMOCNIĆ SMAK, A TYM SAMYM UZALEŻNIĆ KONSUMENTA. Bo przecież bez kostki czy „wegety” nie smakuje.
Kiedyś, na studiach z technologii żywności, na zajęciach laboratoryjnych przeprowadziliśmy eksperyment „smakowy”. Mieliśmy trzy różne przyprawy, sól, przyprawę ziołową do ryb (bez wzmacniaczy) oraz wegetę. Mieliśmy też trzy ryby i każdą z nich mieliśmy przyprawić jedną przyprawą. Następnie podczas konsumpcji mieliśmy ocenić ich smak. Zgadnijcie która przyprawa zebrała najwięcej punktów?
Oczywiście wegeta. Nie zapomnę swojego zdziwienia tamtego dnia. Jak wegeta uniwersalna może być lepsza od przyprawy dedykowanej rybie? A jednak. I to właśnie pokazuje jak wielki wpływ maja substancje wzmacniające smak na nasze odczucia smakowe i preferencje żywieniowe. Co z kolei przekłada się na to, że do ryby częściej wybierzemy wegetę niż zioła.
I może nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie ten szkodliwy wpływ na zdrowie.
Co znajdziemy w kostce rosołowej i jaki ma to wpływ na nasze zdrowie?
1) Utwardzone tłuszcze roślinne
+zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego
+miażdżyca
+otyłość
2) Glutaminian sodu
+alergie
+migreny
+ryzyko astmy
+pobudzenie apetytu =
+przybieranie na wadze
+zaburzenia gospodarki hormonalnej
+zaburzenia pracy serca
3) Barwniki
+nadpobudliwość
+choroby wątroby
+choroby przewodu pokarmowego
+problemy z płodnością
4) Izonynian disodowy
+zaostrza objawy kamicy nerkowej i dny moczanowej
+częstsze bóle głowy
+sztywnienie karku
+bezsenność
5) Guanylan disodowy
+zaparcia
+bóle głowy
+zaostrzenie objawów dny moczanowej i kamicy nerkowej
A Ty, czym najczęściej przyprawiasz dania?
Gdzie jeszcze znajdziecie wzmacniacze smaku?
sosy w torebkach
zupki chińskie
magi
wegeta
przyprawy ziołowe z dodatkiem wzmacniaczy
konserwy rybne i mięsne
parówki
pasztety
wędliny
kiełbasy
fast foody
kostki rosołowe
Poniżej stworzyłam dla was prostą i przejrzystą grafikę. Znajdziecie w niej podstawowe substancje wzmacniające smak oraz ich wpływ na zdrowie. Często, co jest przerażające, w jednym produkcie znajdziemy kilka z nich…
Zastanów się zatem, czy na pewno takiej mieszanki potrzebujesz.
Ty i Twój organizm 

Co zamiast kostki rosołowej lub wegety?
W moim domu używam tylko DOMOWEJ KOSTKI ROSOŁOWEJ, czyli kostki o dobrym składzie. Ufam najbardziej temu co sama przygotuje 😉 Za chwile zdradzę Ci przepis na moją ulubioną kostkę rosołową. Jest bardzo aromatyczna. Często klienci proszą mnie o przepis bo takiego dobrego w TM6 nie ma:)
Przepis na domową kostkę rosołową bez chemii oraz jej wykonanie
200g selera naciowego
200g marchewki
100g korzenia pietruszki
100g pora
Wstępnie rozdrabniam 10s/obr 7
Następnie dodaje
100g cukinii
1 ząbek czosnku
3-5 gałązek lubczyku
8 gałązek pietruszki lisci
8 gałązek bazylii
poł łyzeczki tymianku
pół łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki rozmarynu
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
3 kawałki suszonych grzybów
Ponownie rozdrabniam 30s/ob 7 w trakcie mieszając kopystką.
dodaje 130g soli himalajskiej lub zwykłej białej
30g oliwy z oliwek
i 30g wody lub białego wina.
Gotuje 30minut/varoma/ob1,5
Przekładam do mniejszych słoiczków.
Kostkę można również wsadzić wystygniętą do zamrażalki. Uwaga pod wpływem temperatury nie przybierze stanu stałego (lodu) będzie trochę gęstsze, jednocześnie dobrze zabezpieczone temperaturą i dużą ilością soli.
Przechowywanie domowej kostki rosołowej
Przechowujemy zamknięte w lodówce do 3 miesięcy w zamrażarce do 6 miesięcy.
Jak używać domową kostkę rosołową?
na 1 litr zupy daję 1 łyżkę stołową koncentratu. Generalnie nie żałuję jej do potraw, bo jest przepyszna.
Przepis na kostkę jest mój:)
Smacznego 😉